Overzicht Nieuws

Milieuvriendelijke verpakkingen; van materiaal tot alternatieven

Wat zijn milieuvriendelijke verpakkingen?

De definitie van ‘milieuvriendelijk’ betekent dat iets niet schadelijk is voor het milieu. Milieuvriendelijke verpakkingen zijn dus verpakkingen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Hierbij denken we ook aan de productie van de verpakking, het gebruik en de afvalverwerking ervan. Tot zover niets nieuws. Maar als je daar verder op inzoomt wordt het ingewikkelder. Want: het gebruik van elke grondstof heeft impact op het milieu. Dat geldt zowel voor plastic verpakkingen als voor verpakkingen van bamboe en karton. Daarom is de eerste afweging die voor elk product gemaakt moet worden: is er wel echt een verpakking nodig? Verpakkingen hebben meerdere functies: bescherming bieden, bijdragen aan de houdbaarheid, transport mogelijk maken en informeren over o.a. ingrediënten, bereidingswijze en/of allergieën. Hierdoor ontkom je vaak niet aan het gebruiken van een verpakking. Dat geldt zeker voor voedselproducten. Bovendien heeft de productie van een voedselproduct vaak een grotere impact op het milieu dan de verpakking zelf. Daardoor kan het voorkomen van bederf van een voedselproduct door het kiezen van de juiste verpakking gezien worden als een milieuvriendelijke keuze.

Al met al is er dus geen kort, eenduidig antwoord op de vraag: wat zijn milieuvriendelijke verpakkingen? Het antwoord op deze vraag verschilt per product en per situatie. Een échte milieuvriendelijke verpakking bestaat in ieder geval niet; elke verpakking heeft impact op het milieu.

In deze blog vind je o.a. informatie over de volgende onderwerpen:

Welke verpakkingen zijn milieuvriendelijk?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan er geen volledig milieuvriendelijke verpakkingen. Wel kun je streven naar duurzame verpakkingen. Eerder hebben we een aantal duurzame alternatieven onder de aandacht gebracht van veel gebruikte verpakkingen. Deze duurzame alternatieven kun je hier bekijken.

Het verschil tussen deze verpakkingen is als volgt:

 • Een milieuvriendelijke verpakking is een verpakking die geen impact op het milieu heeft. Aangezien elke verpakking een impact op het milieu heeft, willen wij deze term niet hanteren.
 • Een duurzame verpakking is een verpakking waarbij de impact op het milieu geminimaliseerd is. Dit gaat verder dan de verpakking zelf. Daarover hieronder meer.

De meest duurzame verpakking voor jouw product is echt maatwerk, want het is afhankelijk van diverse factoren zoals de toepassing en het benodigde aantal verpakkingen. Wil je advies over duurzame (milieuvriendelijke) verpakkingen, dan adviseren we je contact op te nemen.

De verschillende milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen

De markt hanteert verschillende materialen als zijnde milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. We noemen er hieronder een aantal:

 • Verpakkingen van biologisch afbreekbare grondstoffen (biodegradabel)
 • Verpakkingen van herbruikbare grondstoffen
 • Verpakkingen van gerecycled materiaal
 • Verpakkingen van aardappelzetmeel
 • Verpakkingen van bamboe
 • Verpakkingen van karton (als alternatief voor kunststof verpakkingen)
 • Verpakkingen gemaakt van materialen die ontstaan uit reststromen/afval

Welke milieuvriendelijke alternatieven zijn er?

Voorbeelden van milieuvriendelijke verpakkingen

Op onze website vind je onder ‘Duurzame alternatieven’ een aantal voorbeelden van milieuvriendelijke verpakkingen of verpakkingsmaterialen. Hieronder vind je een selectie van deze voorbeelden. Daarbij willen we opmerken dat de meest milieuvriendelijke verpakking per product verschillend is en er maatwerk nodig is om het meest milieuvriendelijke alternatief voor jouw verpakking te kunnen adviseren.

Milieuvriendelijk opvulmateriaal

Ben je op zoek naar milieuvriendelijk opvulmateriaal? Dan is de PAPERplus® Papillon het onderzoeken waard. Dit heeft de volgende duurzame voordelen:

 • Door de vlindervorm is Papillon volumineuzer dan vergelijkbare papieren buffers, wat materiaalreductie oplevert. Voor een van onze klanten was de materiaalreductie gemiddeld genomen over vier afdelingen meer dan 50%. Hierdoor hebben zij een flinke duurzame stap kunnen maken!
 • Het papier dat gebruikt wordt voor de Papillon bestaat voor 50% uit gerecycled materiaal. De gerecyclede content bestaat uit post-industrial waste (derving uit het productieproces van de producent) en post-consumer waste.

Klik hier om het volledige artikel over milieuvriendelijk opvulmateriaal te lezen.

milieuvriendelijk opvulmateriaal

Milieuvriendelijke wikkelfolie

Nanofolie is een folie die vaak als milieuvriendelijke verpakking toegepast kan worden. Nanofolie heeft de volgende voordelen:

 • Vanwege de hogere prestaties van de nanofolie kun je terugvallen op dunnere folie die minimaal dezelfde, en vaak zelfs hogere, ladingzekerheid biedt.
 • Hoewel de prijs van nanofolie per kilo hoger is dan die van ‘normale’ wikkelfolie, ontstaat er door materiaalreductie onderaan de streep een financieel én ecologisch voordeel. Bovendien hebben we daar het belastingvoordeel voor de afdracht van verpakkingsbelasting nog niet bij opgeteld.

Klik hier om het volledige artikel over milieuvriendelijke wikkelfolie te lezen.

Milieuvriendelijke wikkelfolie

 

Ontdek hier meer voorbeelden van milieuvriendelijke verpakkingen.

Advies over milieuvriendelijke verpakkingen

De zoektocht naar het meest milieuvriendelijke alternatief voor jouw verpakking is er één die we graag en vakkundig oppakken. Neem contact op per mail via info@bvp.nl of per telefoon via 078 652 4060.

Meer informatie over milieuvriendelijke verpakkingen

 1. Veelgestelde vragen: Zijn plastic verpakkingen echt zo slecht voor het milieu?
 2. Whitepaper Duurzaam Verpakken: Waar kijkt BVP naar als het gaat om duurzaam verpakken? In deze whitepaper delen we (een gedeelte van) onze kennis met je. We laten je zien hoe we bij BVP denken over duurzaamheid en vooral hoe we duurzaamheid meenemen in elke klantcase en door het hele verpakkingsproces. 
 3. Duurzaam verpakken volgens BVP.