Overzicht Nieuws

Ontwikkelingen markt verpakkingsmaterialen

Met regelmaat informeren wij u over de ontwikkelingen op de markt van verpakkingsmaterialen en met name over de grondstoffenmarkt. Met dit schrijven geven we u graag weer een update.

 

Update april 2022

Het effect van de oorlog in Oekraïne op de grondstoffenmarkt

Waar we in onze laatste berichtgeving van januari nog voorzichtig uitkeken naar het einde van de pandemie en er gesproken werd over een lichte stabilisatie van de grondstoffenmarkt, hebben we nu plotseling te maken met de tragische gebeurtenissen die zich afspelen in de Oekraïne. Deze oorlog heeft een verschrikkelijke impact op mens en maatschappij. Ook op de grondstoffenmarkt is het effect enorm voelbaar.

Hoge energie- en brandstofprijzen en tekorten van grondstoffen zorgen voor enorme spanning op productie- en transportkosten. Door uitval van productielocaties komt er nog meer druk op de capaciteit en in combinatie met de reeds verstoorde supply chain door de pandemie zijn de gevolgen ongekend.

Orders bevestigd onder voorbehoud van prijzen en levertijden

Wij staan uiteraard in nauw contact met onze toeleveranciers en ontvangen dagelijks updates over deze ontwikkelingen op de markt en de hiermee gepaard gaande nieuwe prijsverhogingen. Dit heeft tot gevolg dat BVP dagprijzen moet blijven hanteren en dat orders bevestigd blijven worden onder voorbehoud van prijzen en levertijden.

Maximale inspanningen

Uiteraard zullen we ons maximaal blijven inzetten voor u als klant waarbij we graag met u in gesprek zijn om elkaars verwachtingen goed af te stemmen. Wat we kunnen realiseren doen we. Daar kunt u van op aan. Wij zijn ons er zeer van bewust dat deze situatie ook voor u zeer ingrijpend is. Voor vragen met betrekking tot uw orders en onze aanpak kunt u contact opnemen met uw accountmanager (Eddo, Jochem, Leen, Job, Raymond of Jan) of met onze backoffice (Sander, Gerson, Roos of Eline). Zij helpen u graag verder.

Update januari 2022

Onrust op de handelsmarkt

Het zal u duidelijk zijn dat de rust in de handel op wereldniveau nog niet terug is. We zien positieve, maar onzekere economische vooruitzichten. Volgens de laatste berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie is er een voorzichtige hoop dat, onder andere door de huidige Omikron variant, het einde van de Covid pandemie in Europa in zicht is. Omdat Covid onder andere van grote invloed is op de grondstoffenmarkt van verpakkingsmaterialen is het de vraag wanneer we hiervan positieve effecten gaan ondervinden. Naar verwachting zal een stabilisatie in prijzen en beschikbaarheid nog niet zomaar plaats gaan vinden. En dit geeft op verschillende niveaus in de keten veel onzekerheid.

Complexiteit op de verpakkingsmarkt

Door de sterk toegenomen vraag naar verpakkingen, met name verzend-, webshop- en maaltijdverpakkingen is druk ontstaan op de grondstoffenmarkt van verpakkingsmaterialen. Dat een grotere vraag en een achterblijvende productiecapaciteit invloed heeft op de prijs, behoeft geen verdere uitleg. Naast de druk op de grondstoffenmarkt zijn de ontwikkelingen op het gebied van personeel, transport en energie ook duidelijk merkbaar. In prijs, maar zeker ook in capaciteit en beschikbaarheid. In die zin hebben de ondernemers in Nederland een gemeenschappelijk probleem en zijn deze issues niet alleen beperkt tot de markt van verpakkingen.

Onze handelswijze

Dit schrijven is niet bedoeld om uitvoerig stil te staan bij bovengenoemde problematieken, maar met name om u te informeren over onze rol in de keten en u, waar mogelijk, gerust te stellen door inzicht te geven in onze handelswijze. Als BVP Verpakkingen B.V. zijn wij vanaf het ontstaan een onafhankelijke partij die continue op zoek is naar de inkoopkanalen die passen bij onze bedrijfsfilosofie. Een van onze kernwaarden en tevens één van onze belangrijkste pijlers waarin we het onderscheid maken, is de zogenaamde customer intimacy. Voor ons staat de relatie met onze klanten altijd centraal. Deze strategie heeft invloed op onze werkwijze die merkbaar is voor u, maar heeft ook een onzichtbare kant. Een passend voorbeeld hiervan zijn onze inspanningen om continue te investeren in en op zoek te zijn naar de juiste productiepartners die ons helpen onze klanten zo goed mogelijk te beleveren. De eisen waaraan deze leveranciers moeten voldoen zijn divers, waarvan betrouwbaarheid in prijsbeleid er één is.

Maximale inspanningen

U kunt er vanuit gaan dat wij ons als BVP tot het maximale zullen inspannen om uw belangen zo goed mogelijk te behartigen. Wij zullen ons uiterste best doen om prijzen en levertijden zo gunstig mogelijk te houden voor u, zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld kwaliteit en zekerheid. En wij kunnen dit omdat wij vrij kunnen opereren en niet afhankelijk zijn van een beperkt aantal productiefaciliteiten. Onze invloed is niet te onderschatten, echter is deze ook niet grenzeloos. U kunt van ons transparantie verwachten en een eerlijkheid in het maximaal haalbare, ook als dit een teleurstellend antwoord is, zodat u weet waar u aan toe bent en we onze afspraken aan u na kunnen komen.

Beschikbaarheid en prijzen blijven de komende periode nog een belangrijk onderwerp van gesprek. We hopen dat wij op korte termijn met andere informatie kunnen komen. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op met één van uw contactpersonen binnen onze organisatie. Zij hebben voldoende marktkennis en informatie beschikbaar om u toelichting te kunnen geven.

 

Hartelijke groet,

Pleun Pieter Goudriaan
Directie BVP

Meer over eerdere ontwikkelingen op de markt verpakkingsmaterialen