De beste vervangers voor plastic

Vraag: wat hebben wattenstaafjes, snoepwikkels en stokjes voor ballonnen met elkaar gemeen? Ze staan op een lijst van producten die vanaf 2019 niet meer verkocht mogen worden in Europa, samengesteld door de Europese Unie. Doel van die lijst? Plastic afval verminderen. Plastic rietjes, plastic bestek en plastic bakjes staan ook op deze lijst. Wat nu? Heb jij zo’n product in het assortiment? Bij BVP hebben we de kennis over genoeg alternatieven, we zetten er drie voor je op een rij!

Goede vervangers voor plastic rietjes

Veel bedrijven zien vervangers voor plastic als een uitdaging. Is de kwaliteit wel goed genoeg? Vaak wel! Neem bijvoorbeeld het plastic rietje. Voor dit product zijn hele goede vervangers inzetbaar. Bijvoorbeeld kartonnen rietjes. Deze zijn in gebruik exact hetzelfde en doen geen afbreuk aan de smaak. Kartonnen rietjes zijn daarnaast in uiterlijk en kartontype in veel varianten verkrijgbaar!

Op zoek naar een variant op plastic bestek?

Plastic vorken, plastic mesjes of plastic lepels, wie heeft ze deze zomer niet gebruikt? Plastic bestek staat ook op de lijst van items die binnenkort niet meer gebruikt mogen worden. Gelukkig zijn er ook hiervoor hele goede vervangers! Bij BVP hebben we veel kennis vergaard over bestek van alternatieve grondstoffen. Een mooi voorbeeld hiervan is olifantengras. We kunnen vorken, messen en lepels laten ontwikkelen op basis van dit natuurlijke product! Olifantengras kan bijna overal groeien, zelfs bij jou op de parkeerplaats. De grondstof wordt verwerkt tot een gloednieuwe wegwerpvork of wegwerplepel die ook goed verteert na gebruik.

Aardappelzetmeelbakjes in plaats van plastic bakjes

Wist je dat we in 2016 in ons land 315 miljoen complete maaltijden thuis hebben laten bezorgen? Het grootste deel daarvan wordt geleverd in plastic bakjes met plastic deksels. Als het aan de Europese Unie ligt, worden ook deze items op korte termijn verbannen. Gelukkig hebben we hier de alternatieven voor in beeld. Denk aan bakjes van aardappelzetmeel. Deze producten lijken op plastic maar worden op een compleet andere manier gemaakt. Het afval dat ontstaat tijdens de verwerking van aardappelen wordt gebruikt als grondstof voor deze verpakkingen. Hier is dus eigenlijk sprake van een win-win situatie!

vervangervoorplastic

Een andere, goede vervanger van plastic is de grondstof cellulosepulp. Je kunt bij BVP niet alleen bakjes, maar ook bordjes krijgen van dit materiaal. Van groot tot klein, met vakverdeling en zonder. Deze items zijn 100% composteerbaar en zeer geschikt voor bijvoorbeeld de foodservice en takeaway-industrie. Producten van cellulose zijn van binnen gecoat om voedsel extra goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Deze coating is ook milieuvriendelijk en oplosbaar.

BVP en vervangers voor plastic

Bij BVP kennen we de discussie over het gebruik van plastic. We begrijpen als geen ander hoe belangrijk het is om het onjuist gebruik van plastic te minimaliseren en denken daarom continu na hoe we hierin een toonaangevende rol kunnen pakken. We hebben de producten die hierboven zijn genoemd getest. We kennen de functionaliteiten en kunnen hierin goed adviseren. Er is zo veel mogelijk, we gaan graag het gesprek met je aan over de mogelijkheden.