Een kartonnen verzend envelop, bedrukt met soja-inkt. Een duurzame verzend verpakking.
De klant: Stef Essing, Cell Signaling Technology
De vraag: Een duurzame verzendverpakking
“Wij willen zo duurzaam, sustainable, mogelijk werken. De verzendenvelop waarmee wij onze producten versturen wilden we zo duurzaam mogelijk maken en met die vraag klopten we aan bij BVP. Voor de bedrukking van de envelop maakten we al gebruik van soja-inkt. Dit is een duurzaam alternatief voor de bekende inkt-soorten, maar we wilden verder gaan dan dat. De huidige verzendenvelop was een envelop met een foam binnenlaagje. Producten van gecombineerde materialen zijn slecht recyclebaar. Samen met BVP zijn we vervolgens aan de slag gegaan om de verzendenvelop zo duurzaam mogelijk te maken. En het resultaat mag er wezen!”
Een goedkopere én duurzame verzendverpakking
Stef vervolgt. “De huidige verzendenvelop werd in het buitenland geproduceerd met als gevolg veel transportkilometers. BVP kwam met de optie om deze verpakking binnen Nederland te produceren, zodat we de transportafstand zo laag mogelijk houden, en we de werkgelegenheid in ons land stimuleren. Daarnaast zorgt het ervoor dat we onze envelop een stuk sneller in huis kunnen hebben! De producent van de enveloppen moest natuurlijk wel met soja-inkt kunnen bedrukken. Dat was nieuw voor hen, waarbij BVP het voortouw heeft genomen om te testen tot het resultaat goed was. Ook hebben we nu op de duurzame verzendverpakking laten drukken dat het met soja-inkt gedrukt is en de verpakking recyclebaar is, zodat we ook de uitstraling hebben verbeterd. Met deze case hebben we dus een winst in kostenreductie, in leversnelheid, in duurzaamheid én in uitstraling.”
Met deze case hebben we dus een winst in kostenreductie, in leversnelheid, in duurzaamheid én in uitstraling.
Advies over duurzaam verpakken
“Naast de projectbegeleiding en het advies in deze case, hebben we van BVP een plan ontvangen waarin ze allerlei duurzame alternatieven hebben vermeld voor producten die we bij hen afnemen. Kijk, daar word je als klant blij van! Om er één uit te lichten: ze adviseerden het gebruik van een papieren paklijstenvelop. Daarmee reduceren we heel veel in plastic gebruik en zorgen we ervoor dat de afvalstromen verbeteren. Juist bij dat soort producten heb je grote kans dat het in de verkeerde afvalstroom komt, met als gevolg dat er meer handelingen nodig zijn om het afval te hergebruiken. Of dat het afval slecht of niet herbruikbaar is. De duurzame papieren paklijst is enthousiast door ons ontvangen. En ook door ons Amerikaanse hoofdkantoor trouwens, waar ze op zoek gaan naar een regionale leverancier van dat product. We werken al jaren samen met BVP. Natuurlijk doen we wel eens een benchmarkonderzoek. Om vervolgens te constateren dat we, wellicht, ergens anders iets goedkoper uit zouden zijn, maar dat goede service niet uit te drukken is in geld. En die goede service vinden we hier bij BVP.”
Toegelicht vanuit de case-manager
Eddo is de accountmanager van BVP die deze case begeleidde. Hij vertelt: “Deze case is een mooi voorbeeld hoe wij graag met onze relaties om gaan. Regelmatig heb ik contact met Stef en al pratende krijg ik een goed beeld waar de organisatie behoefte aan heeft. Daar spelen we op in. Doordat we al 60 jaar ervaring hebben in de verpakkingen branche, hebben we een zeer uitgebreid netwerk opgebouwd. Voor elk vraagstuk kunnen we dan ook een oplossing bieden. Ons netwerk en onze mogelijkheden breiden zich ook steeds verder uit. Tot dit project hadden wij nog geen gebruik gemaakt van soja-inkt, maar als daar vraag naar is, gaan we het gewoon regelen. Nu wachten we niet alleen op een vraag, maar presenteren ook pro-actief ideeën. Doordat bij mij bekend is dat duurzaamheid erg belangrijk is bij CST, brengen we een product als de papieren paklijst envelop onder de aandacht, we sturen wat modellen om te testen en bepalen de condities. Allemaal stappen in de verduurzaming van CST.”
Meer lezen over wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hier de case over een bedrukte verzendverpakking.