Klant: Koppert
Klantvraag: Een duurzame isolerende transportverpakking

Oplossingen uit de natuur zelf. Dat is wat Koppert biedt. Samen met telers zetten ze zich in om land- en tuinbouwproducten gezonder, veiliger, productiever en weerbaarder te maken. Dit bereiken ze o.a. door het inzetten van natuurlijke vijanden en micro-organismen voor de bestrijding van ziekten en plagen, het inzetten van hommels voor natuurlijke bestuiving en gebruik van biostimulanten voor gezonde weerbare planten. Hun producten worden gebruikt door telers wereldwijd. Meer over Koppert lees je hier.

De reis naar duurzame verpakkingen

Martijn van de Waarsenburg is Corporate Manager Supply Chain bij Koppert. Martijn vertelt waarom ze bij Koppert zo trots zijn op het gebruik van de Papercooler:
“Duurzaamheid, biologisch telen, is de oorsprong van ons bedrijf. Onze primaire focus is en blijft de ontwikkeling van onze producten en diensten. Voor deze waardevolle en kwetsbare producten willen en kunnen we alleen de beste verpakking gebruiken. De verpakking van onze producten moet namelijk aan een groot aantal eisen voldoen. We maakten gebruik van EPS-boxen als verzenddoos om vrijwel al onze gevoelige producten te transporteren over de gehele wereld, gebruikmakend van verschillende modaliteiten. Dankzij de kunststof werd de juiste bescherming geboden en de juiste temperatuur behouden. Tot nu toe was er geen duurzame isolerende transportverpakking op de markt die voldeed aan onze kwaliteitseisen. We zijn een organisatiebreed initiatief gestart om onze duurzame producten ook op een duurzame manier te produceren en te verschepen. Juist omdat deze verzenddoos in zulke grote getalen wordt gebruikt én het eerste is wat een klant van ons ziet, zijn we begonnen met het zoeken van een alternatief voor deze verzendverpakking. En nu hebben we met de Papercooler een mooi resultaat van de zoektocht naar duurzame verpakkingen in handen!”

De voordelen van de Papercooler

Martijn vertelt waarom de Papercooler nog meer voordelen biedt: “Het is letterlijk van levensbelang voor onze producten, zoals insecten en micro-organismen, dat de juiste condities worden behouden tijdens het transport. Omdat onze producten wereldwijd gebruikt worden en zo snel als mogelijk bij de teler moeten zijn, maken we veelal gebruik van het vliegtuig als transportmiddel. En daarmee hebben we direct twee voordelen te pakken van de Papercooler ten opzichte van de verzenddoos die we tot nu toe gebruikten. Door de bedrukkingsmogelijkheden

  1. kan de verpakking voorzien worden van instructies t.b.v. de vervoerders. De inhoud van de verpakking is uiterst kwetsbaar en het is van belang dat er voorzichtig mee wordt omgegaan én de juiste temperatuur te allen tijde behouden wordt. Elke zending van onze producten die soepel en veilig door de keten komt, draagt bij aan ons streven om wereldwijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te minimaliseren.
  2. kan de doos worden voorzien van branding. Doordat de Papercooler wordt voorzien van ons logo en andere branding, draagt dit bij aan onze naamsbekendheid. In de hele keten is de Papercooler nu een marketingmiddel geworden.

ISTA-testen wijzen uit dat de Papercooler herbruikbaar is, net zoals minder milieuvriendelijke thermisch isolerende verpakkingen. Daarnaast is de Papercooler licht in gewicht, hetgeen met name voor luchtvracht ook onze vereiste is.

Een ander groot voordeel is dat we deze koelverzendboxen nu plano bij onze dochtervestigingen kunnen aanleveren, ten behoeve van lokaal gebruik. Hiermee reduceren we onze CO²-uitstoot en besparen we transportkosten.

Koppert over BVP

“We zijn bijna twee jaar bezig geweest met het traject van het vinden van een duurzame isolatieverpakking. De kartonnen Papercooler is wat ons betreft ook dé oplossingen: papier heeft wereldwijd de best ingerichte afvalstroom voor recycling, het is beschermend, isolerend, ventilerend, licht in gewicht, herbruikbaar, makkelijk te assembleren en het maakt branding mogelijk.

In de eerste helft van 2021 is BVP in beeld gekomen en sindsdien is het traject in een sneltreinvaart geraakt. BVP is uiterst flexibel gebleken om op basis van onze vereisten de meest optimale en betaalbare duurzame oplossing te bieden. Kwaliteit en leverbetrouwbaarheid zijn de vereisten bij onze toeleveranciers, maar ik heb het idee dat dit ook voor BVP vanzelfsprekend is. Daarbij moet de oplossing betaalbaar blijven en vragen wij veel flexibiliteit. We hebben gemerkt dat BVP heel flexibel omgaat met alle aanpassingen en dat werkt heel prettig. Ook de adviserende rol die BVP pakt wordt op prijs gesteld. We vragen veel van onze toeleveranciers, dat weten we, maar we bieden ook de kans om met ons mee te groeien. Met elkaar hebben we op dit vraagstuk een mooi resultaat behaald.”

“We zijn bij Koppert echt trots op het gebruik van de Papercooler. Dat we niet alleen een duurzaam, biologisch product hebben, maar óók een duurzame verzendverpakking. Het voelt alsof het hele plaatje nu klopt.“

Benieuwd naar meer klantcases? Lees hier de case over een verpakking die ervoor zorgt dat een kwalitatief hoogwaardig product direct op waarde wordt geschat.